browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Folder

Onze vlag.

.

Paardrijvereniging voor gehandicapten:

”De Vrije Teugel”

Dé vereniging waar sinds 1980 een club enthousiaste mensen op een plezierige maar bovenal verantwoorde wijze de paardrijsport beoefent.

Gestart op voorstel van Jan Wever als plaatselijk alternatief voor de toenmalige “Paralympics”. “Waarom zouden we zoiets niet plaatselijk kunnen organiseren,” werd er doodleuk geopperd.
Inmiddels heeft deze vereniging duidelijk bewezen in een behoefte te voorzien!

Elke dinsdagavond, behalve tijdens de zomervakantiestop en de laatste week van december, nemen maximaal 24 leden met een uiteenlopende handicap deel aan de wekelijkse lessen op verschillende niveaus.
Zo dienen er in het eerste uur sowieso behoorlijk wat begeleiders te helpen bij het optuigen / opzadelen – het opstappen ( via het opstapperron) – en het daadwerkelijk begeleiden van paard met ruiter in de les zelf.

Bij sommige leden, die het eerste uur rijden, is zelfs een 3-tal begeleiders aanwezig om een en ander op een verantwoorde wijze te laten verlopen. Het plezier waarmee de ruiters hun sport beoefenen, alsmede de wijze waarop daadwerkelijk wordt bijgedragen tot conditionele verbetering van de ruiters, geeft het bestuur en de vrijwilligers de bevestiging dat ze op de juiste wijze bezig zijn. De ruiters in het 2e en 3e lesuur rijden zelfstandig.

Uiteraard streeft de vereniging naar zo verantwoord mogelijke rij- omstandigheden, door het gebruik van aangepast materiaal zoals o.a.:

kunststof zadels
veiligheidsbeugels
aangepaste ( 1-hands e.d.) teugels
opstapperron
tillift
begeleidingstouw en longeerstukjes
bontsjabrakken ( alternatief voor een
zadel in devorm van een vachtje)

De Vrije Teugel is aangesloten bij overkoepelende organen als o.a.:
“Gehandicaptensport Nederland”

Dit zijn organen die adviseren – voor sommige activiteiten middelen beschikbaar stellen – en als intermediair zorg dragen voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Naast de wekelijkse lessen organiseert de vereniging met regelmaat zaken als:

Uitwisselings- wedstrijden met zusterverenigingen uit Noord Holland.
Onderlinge wedstrijden.
Ontvangst van de Sint.
Deelname aan de Carnavalsoptocht in Waarland.
Ruiterkampen, georganiseerd in speciaal hierop ingerichte maneges, onder andere in Westerbork, Emmen, Bergeijk en op Texel.
Diverse overige activiteiten. Zo is 2 keer een heuse circustent opgebouwd in de manege, waar alle leden van zowel de Vrije Teugel als ook van andere verenigingen onder begeleiding van een heuse circusband, hun kunsten konden vertonen.
Over het lidmaatschap:Logo De Vrije Teugel

De vereniging stelt nadrukkelijk dat de huisarts en/of de behandelend specialist van de ruiter op de hoogte is van het lidmaatschap. Deze tekent dan ook het inschrijfformulier méé. Mochten er verbeteringen of verslechteringen in de gezondheidstoestand van onze leden ontstaan, dan is het belangrijk dat de arts op de hoogte is van het feit dat er paardgereden wordt, omdat dat mogelijk van invloed kan zijn hierop.

*
Contributies

In 12 maandelijkse termijnen te voldoen

leden tot 18 jaar betalen per maand € 37,00

leden van 18 jaar en ouder betalen per maand € 40,00

De jaarlijkse kosten van de vereniging worden voor zo’n
50 % gedekt door de ontvangen contributies, de overige kosten trachten we jaarlijks te dekken door gemeentelijke bijdragen, plaatselijke acties en donaties.
Ideeën tips en/of donaties zijn altijd welkom.

Vrijwilligers die affiniteit hebben met mensen met een beperking en niet bang zijn voor paarden zijn van harte welkom ! Informeer eens vrijblijvend bij onze vereniging.

Ook voor een maatschappelijke stage zijn bij ons regelmatig plaatsen beschikbaar.

Meer informatie en contactadressen vindt u op onze website of via Contact

Ook bent u van harte welkom tijdens onze lessen op de dinsdagavonden in:
Manege Warnaar
Langereis 100  te Oude Niedorp

contact via e-mail:  mail@vpg-devrijeteugel.nl

Lestijden:

Iedere dinsdagavond 3 opeenvolgende lessen van

respectievelijk

18.00 uur tot 19.00 uur
19.00 uur tot 20.00 uur
20.00 uur tot 21.00 uur

Bankrekeningnr: NL55RABO0……174

Webside:       www.vpg-devrijeteugel.nl